Lite om mycket på Svt:s Resebyrån

Lite om mycket på Svt:s Resebyrån

Igår visades första programmet av Svt:s nya resemagasin Resebyrån. När det inledde med ett bungyjump från Nya Zeeland (egentligen Shot over canyon swing) tänkte jag att nej nej nej, inte ett program till som ska flamsa bort resor. Här har man rest ändå till Nya Zeeland och så detta …

Men när vi sedan fick resa genom vingårdarna på den gröna ön, lugnade jag ner mig. Särskilt som vi fick en liten varning att vingårdarna förvisso kan vara pittoreska, men också som fabriker. Benno tar sitt journalistiska uppdrag på allvar. Hon är kritisk. Tack för det!

I samma program får vi veta att Bruce Chatwins anteckningsböcker i reproduktion, blivit hårdvaluta bland resenärer. Vi får också en uppdatering om vad som gäller för resor till Japan just nu (efter jordbävningen), liksom att en spansk flygstrejk kan vara på gång. Stödstrumpor får också utrymme, en Indisk vårfestival får en snutt och programmet avslutas med ett reportage från Budapest (som inte bara handlar om bad).

En mycket bra mix, både kända och okända resmål, upplevelser, nyheter och konsumentupplysning i ett och samma program.

Min enda invändning är att det går väldigt snabbt. Högt tempo, lite väl snuttifierat, och att filmerna från Nya Zeeland och Budapest känns lite väl pr-aktiga.

(Fotot på programledarna Hélène Benno och Olle Palmlöf: Carl-Johan Söder/Svt)