Brakfest i Valencia

Brakfest i Valencia

Valencia är Spaniens tredje största stad men än så länge en doldis bland resmål. Åtminstone för oss i norr. I hemlandet vida känd för sitt dunder och brak.

Varje år mellan 15 och 19 mars firas megafestivalen Fallas. Valenciaborna har under nästan ett år byggt jättelika papier maché-figurer som under festivalen visas på torg, trottoarer och i rondeller. Många av dem föreställer makthavare eller lokala politiker, som mer eller mindre häcklas. Allt med en stor portion humor. Sista dagen eldas alltihop upp och Valencia luktar bränd plast.

Den festliga veckan inleds redan den 1 mars med ett vidunderligt smällande. Varje dag klockan 14 brakar det lös på den stora öpnna platsen Plaza Ayuntamiento. Då siestan infaller och affärerna stänger vallfärdar Valenciaborna för att under tio minuter ”avnjuta” det öronbedövande bombardemanget. Det smäller så skyltfönstren skallrar, applåderna och jublet efteråt som på ett fotobollsderby.

Mer information här och här.