Oslo – inte bara VM i skidor

Oslo – inte bara VM i skidor

Mina bästa tips till en underbar weekendstad:

Operan
Andra operahus runt om i världen bleknar efter att ha sett detta. Som ett stort isberg reser sig Oslos operahus i Bjørvika, bakom centralstationen. Gå upp på taket, och gå in i den ljusa öppna foajén. Sitt i restaurangen och se ut över fjorden.

Grand Café
Anrikt kafè där Ibsen och Munch höll till. Jazzbruncherna på söndagar de mest populära, men det går fint att bara ta en kaffe här. Vackrare blir inte en restaurang. Kolla in den enorma målningen av Per Krohg från 1928, en hel vägg med dåtidens gäster.

Munch och Ibsen
Edward Munch testamenterade 1 100 målningar, 4 700 teckningar och 15 500 grafiska blad till Oslos kommun. Utställningen på Munch-museet byts kontinuerligt ut. Ibsenmuseet är en pedagogisk upplevelse, om än lite tråkig, men räddas av hans diktarvåning som finns i anslutning. Inte precis ett dockhem.

Holmenkollen
Välbesökt även utan skid-VM. Det är buskul, vare sig man är barn eller vuxen att prova backhoppningssimulatorn. Skidmuseet är en uppvisning i stolthet. Och så utsikten förstås.

Kvarteren Grynerløkka
Syster med Stockholms Södermalm. Gamla arbetarkvarter som på senare tid fått allt fler barer, ekologiska butiker, och second hand. En av de skojigaste: Velouria Vintage, Markveien 32. En resa genom 60-, 70- och 80-talen.

Aker Brygge
Visst är det överpris på räkorna, och visst kan man avfärda platsen som ”turistig”. Men gör inte det. Gå dit med öppet sinne, sitt ner på en av de många serveringarna och njuta vattnet, båtar om folkliv.

Nobels Fredscenter
Stadens mest imponerande. Bara ett stenkast från Rådhuset där priset delas ut. Historier bakom fredspristagare och med atmosfär att allt går att förändra.