Resebibliotek USA

Resebibliotek USA

På väg till USA? Komplettera guideböckerna med de litterära bilderna av landet. Här ett urval:

Esset i rockärmen
Annie Proulx

(Forum)
Ingen kan beskriva en håla i Texas, eller en ranch i Wyoming som Annie Proulx. Författaren som gjort sig känd genom Sjöfartsnytt och till novellen Brokeback Mountain (som blev storslagen film). Den senare finns i boken Berättelser från vidderna. Ni förstår själva – vi talar cowboys. Såna som finns på film, och på riktigt.

Främling på tåg
Jenny Diski

(Alfabeta)
Det går inte att undvika att möta människor när man reser. Jenny Diski gör sitt bästa, men i rökkupéerna på tågen både dansar hon och berörs av deras öden. En annorlunda inblick i USA:s inre landskap med inte så lite humor.

Amerikanerna – sådana är de, så tänker de
Staffan Ekendahl

(Wahlström och Widstrand)
Utan att vara särskilt generaliserande får vi reda på anledningen till vapenkulturen, dödsstraffet och den militära makten, bakgrunden till abortmotstånd och klassklyftor. Och varför de spelar fotboll med händerna.

Kära syster
Tawni O’Dell

(Natur och kultur)
I samtliga (tre) böcker utgivna i Sverige av Tawni O’Dell står Pennsylvanias slitna gruvsamhällen i centrum. Bilderna är långt från skyskrapor och shopping, karaktärerna hårda och härjade, miljöerna macho sedda ur ett kvinnligt skarpsynt öga.

Bad Land
Jonathan Raban

(Norstedts)
Om Montana, USA:s mest folktomma och bittraste delstat. Och om människorna som försökte odla upp de stora slätterna. Från svenska invandrare till dagens jordbrukare.

(Publicerat i Vi nr 10/2010)