Nu höjs resejournalistiken

Nu höjs resejournalistiken

Äntligen! Ropade jag när Sveriges Tidskrifter delade ut två priser inom resejournalstiken: Årets journalist: Per J Andersson på Vagabond. Årets Oneshot: Vagabond Afrika.

Nu höjs statusen för resejournalistiken.

Jag har de senaste åren bevittnat hur resjournalistiken urholkats. I såväl dagstidningar som magasin, även resetidningar (även Vagabond). Det finns en tendens att snarare rapportera än skildra. Det har blivit en sorts allmän egendom, att skriva om resor. ”Har man rest har man något att berätta” brukar det heta. Men vem kan konsten att berätta?

Vi som skriver (och läser) vet att nyckelordet heter gestaltning. Man ska ”visa, inte tala om”. Det kan Per J Andersson. Inte bara det. Han berättar om människorna i framförallt Indien och Grekland, på ett sätt som fört resejournalistiken till högre höjder. Många skulle nog beskriva den som en samhällsspegling. Per vågar vara kritisk, inte lismande. Ibland  – ofta – glömmer resejournalister just det kritiska ögat. Själv får jag en bild av världen, så som den är, så nära man nu kan komma att något ÄR. Inte förlöjligad genom klyschor och floskler. Inte uppdelad i ett ”vi och dom”.

Resejournalistik är ett hantverk. Per J Andersson har förädlat det. Jag lyfter på hatten för Per.

Att Vagabonds Oneshot Afrika fick pris var också välkommet. Det var modigt av Vagabond att satsa på kontinenten som tidigare beskrivits som ”ett smalt resmål”.

Läs motiveringarna här.