En sten i huvudet och andra räddningar

En sten i huvudet och andra räddningar

Jag är på konferensen Människa & Djur. Lyssnar på föredrag om hur hundar kan sätta igång människors (och sin egen) produktion av oxytocin. Ett hormon som både sänker blodtryck, ökar inlärning, minskar inflammationer och stress och höjder vår sociala förmåga. Och bäst av allt: det gör oss godhjärtade!

Jag ska göra ett jobb, men att bara lyssna på ett föredrag räcker inte. Man måste förmänskliga texten. Så vad händer: Utanför står Åsa Nilsonne, psykiatriker och professor i medicinsk psykologi, och läser i programmet. Jag har intervjuat henne tidigare om relationen människa hund. Jobbet är räddat, jag får ett riktigt fint pratminus om varför vissa av oss vill ha hunden i sängen då vi sover.

Minns två andra jobb där räddningen kom som en skänk från ovan:

1. Ngamba Island i Uganda. Besöker omhändertagna schimpanser. Vill ha lite mer action i texten och får så jag tiger. En av schimpanserna kastar en sten i huvudet på min fru.

2. Motown Museum i Detroit. In i lokalen skrider en kopia av Diana Ross. Hon heter Jasmine Dubois och försörjer sig som kopia och kan både sjunga och berätta anekdoter om Motown. Hon poserar dessutom villigt på bild.