Bli med valp

Bli med valp


I två dagar och två nätter har Anja nu bott hos oss. Det är snurrigt, ljuvligt.

Biter på allt, väcker oss flera gånger om natten, kissar och bajsar när hon får lust (läs hoppsan på mattan).

Här en artikel jag skrivit om att bli med valp:
<!– @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } –
En ny familjemedlem tassar in. Inget blir som förr. Att bli med valp är lite som att få småbarn. Man blir väckt mitt i natten, kiss på mattor, stökigt av leksaker. Ibland är man inte riktig medveten om hur jobbigt det kan vara. Raser har olika egenskaper men en sak är gemensamt: de är lekfulla, nyfikna och behöver trygghet.

Att få valpen rumsren brukar vara många hundägares fasa men är inte så svårt. Det behöver inte ta mer än cirka 4 veckor.

– Man ska inte straffa en hund som kissat inne, om man däremot ser när den sätter sig, säger man nej och går ut. Allra bäst är att ta en vintervalp. Då blir det tydligt: man går ut då man ska kissa och bajsa, exempelvis efter lek eller då den sovit eller ätit. Sedan är man inomhus. På sommarn är vi ju ute desto mer och valpen får inga tydliga signaler, säger Yvonne Brink på Svenska Brukshundklubben.

När valpen kommer hem är det fullt av intryck, låt den undersöka sitt nya hem själv. Låt den också få en egen plats att ligga på, där det är lugnt och lite avskilt. Valpen kan också vara trött av allt det nya. Låt den sova och vakna ifred. Viktigast av allt är den sociala träningen. Om du bor ensam, låt valpen träffa andra människor. Om du inte har barn, låt valpen träffa andras barn. Låt också valpen leka med andra hundar men se upp så att det inte blir för mycket. Lek med hundar i samma storlek är bra.

Hunden bör också få träna sin hjärna. En liten lek man kan göra är att lägga hundgodis här och där i spåren där man själv gått, så att hunden får leta. I slutet av spåret kan de få lite extra godis och massor av beröm. Från ungefär 3-4 månader kan valpen gå på kurs. Det stärker också relationen mellan hund och hundägare.

Att få valpen att känna sig trygg är en av hundägarens viktigaste uppgifter.

Något man inte ska göra med en valp?

– Det finns risk för att man övermotionerar sin valp. Inga långpromenader och undvik att låta valpar leka ohämmat, 10-15 minuter räcker. Och om man trots allt vill gå långpromenad får man ta hunden under armen, säger Yvonne Brink.

Hemma med valp

Ta ledigt från jobbet. Var med valpen så mycket det går i början. Det är en rolig tid, och ju mer man ägnar sig åt valpen i början desto tryggare blir den som vuxen hund. Det betyder inte att valpen aldrig ska vara ensam. Men låt den vara det korta stunder, först kanske bara någon minut, sedan successivt längre.

Är du redo? Fem frågor till dig som vill skaffa hund:

1. Har du en sysselsättning som tillåter dig att vara tillsammans med din valp dygnet runt den första tiden?

2. Kan du praktiskt lösa det så att hunden inte behöver vara ensam längre än max sex timmar per dag resten av hundens liv?

3. Är du beredd att ge din hund den motion och mentala stimulans som den behöver för att må bra?

4. Är du beredd på att hunden behöver promenader flera gånger per dag, i alla väder, året om?

5. Är du och övriga familjemedlemmar förberedda på att hundens liv är kort och att det kommer en sorgsen tid då er fyrbenta vän ska vandra till sällare jaktmarker?

Om du kan svara ja på samtliga frågor har du förmodligen tänkt igenom vilket ansvar det innebär att skaffa hund.

Källa: Svenska Brukshundklubben

Val av hundras

Alla valpar är söta då de är små. Alla utvecklas, en del blir väldigt stora. Somliga raser kräver mer än andra.

Det är därför jätteviktigt att välja rätt ras och inte enbart titta på hundens utseende. Ta reda på rasens egenskaper. Fråga dig själv om du har något särskilt ändamål med ditt hundköp. Ska hunden användas som sällskap eller till jakt. Vill du tävla inom lydnad eller annan gren inom hundsport. Har du tid att sköta en lång päls?

Besök rasklubbarnas hemsidor på nätet, på Svenska Kennelklubben finns information om svenska godkända raser, www.skk.se.

När du köper valpen

Den dag du hämtar valpen ska följande ingå:

Kennelklubbens köpeavtal (skriftligt)

Registreringsbevis i Svenska Kennelklubben – valpens identitetshandling

Råd angående skötsel och utfodring

Filt eller leksak som luktar ”mamma”

Valpen ska vara nybesiktigad (inom 7 dagar före leverans) med veterinärintyg i original

Valpen ska vara ID-märkt

Valpen ska vara avmaskad

Valpen ska vara vaccinerad

Valpen ska vara minst 8 veckor (först då är valpen fysiskt och socialt mogen att lämna tik och kullsyskon).

Källa : Svenska Brukshundklubben