Barcelonatips från Barcelonabo

Barcelonatips från Barcelonabo

För att uppdateras på restauranglivet i Barcelona får jag ofta hjälp av Jessika på Performance Barcelona. Fick just en hel lista, den e så grymt bra att jag lägger ut den här, så kan ni också dra nytta av den:

Bästa tapas äter man på Ciudad Condal på hörnet Gran Via/Rambla Catalunya, samt på Cerveceria Catalana på Calle Mallorca/Rambla Catalunya, samma ägare! De har hållt ställningarna i många år och är fortfarande oslagbara vad gäller riktigt fräscha och läckra tapas! Det dignande utbudet kan beskådas i de jättelika bardiskarna som det är allra roligast att äta sina tapas i!

En annan klassiker är La Flauta på Calle Aribau, här kan man också smaska i sig lyxtapas, och med det menar jag både kalla och varma ”montaditos” såsom ”solomillo” (oxfile-bit på gott grillat bröd med majonäs på), ”bruschetta de langostino” (grillade jätteräkor på låång tandpetare med ett par tomater på samt grillat bröd med majo), fräscha ”chipirones” (friterade små bläckfiskar), ”almejas” (små minimusslor) mm mm!

Min favoritrestaurang heter ME (betyder mor på vietnamesiska) och drivs av en vietnamesisk kock uppvuxen i både Saigon och New Orleans, och som rotat sig här i Barcelona. Den andra partnern är den excentriska maitren, Javier (katalan som pratar alla världens språk flytande och gay såklart), restaurangens trademark är förutom den helt gudomliga maten att Javier alltid slår sig ner hos gästerna när de ska beställa, och egentligen är det till slut han som beställer samtidigt som han drar ur folk deras livshistorier! En mycket spännande restaurang med fusion Saigon, New Orleans & Barcelona! Bara bäst! Ligger uppe i Exiample på hörnet Calle Paris/ Calle Muntaner!

DOS CIELOS, C/ Pere 4, 272-286, Tel 933672076
Trendig, katalansk design, på top floor of Hotel ME Barcelona, med kända tvillingkockar som tonsätter fantastiska rätter till väl utvalda viner! Hotellet very Meatpacking på off location, maten är fantastisk och upplevelsen topp!

ABAC RESTAURANT HOTEL, Avda Tibidabo 1, Tel 93 319 66 00
Barcelonas ”finaste” restaurang som har 2 stjärnor i Guide Michelin, utsökt, smakfullt, vackert beläget uppe på berget i grönskande trädgårdar. Abac är även hotell så man kan alltså bo där också om man vill.

CASA VARELA, Placa Molina 4, 93 415 41 68
Gammal fisk- och skaldjursrestaurang med generationer av bra restauratörer som idag fokuserar på högsta nivå av råvaror från medelhavsköket, fisk, även kött, kända för sina risrätter! Litet och intimt!

GAIG, Calle Aragon 214, 93 429 10 17
Inne på designhotellet Hotel Cram ett stenkast från gayhotellet Hotel Axel finns denna gourmet restaurant med 1 stjärna i Guide Michelin. Outstanding! Litet!

MOO, Calle Rosello 265, 93 445 40 00
1 stjärna i Guide Michelin och jag rekommenderar den inte! För stiff för min smak, man får inte ens fnissa till… Mycket experimentell, för komplicerat för att jag ska uppskatta det, min sista efterrätt där var en glass som smakade aska. Japp, just det, aska! Urk!

PETIT COMITET, Passatje Concepcion 13, Tel 93 550 06 20
En chic liten favorit där den katalanska kokkonsten serveras på ett modernt vis fast tillagat på mormors vis! URGOTT! Snyggt!

MURMURI, Rambla Catalunya 104, Tel 93 550 06 00
Ett av våra favorit boutiquehotell, deras restaurang serverar asiatisk, gott och stilrent, de har en mycket trevlig bar intill, Bar Marfil, som passar perfekt både före och efter middag! We like!

SPEAK EASY, Calle Corseca
I klassiker baren DRY MARTINI tar man första drajjan, sedan går man bakom baren in i en lönndörr som leder vidare in till en av spanjorernas egna favoriter vilket ger gott betyg. Katalansk gourmet! Har hållit sig på topp i många år nu!

VIA VENETO, Calle Ganduxer, 10 Tel 93 200 70 24
Gammal elegant klassiker där kockarna Jose och Pere Monje skapar katalansk högklass gourmet med en touch av La France.