Ta kritik, tänka, starta om

Ta kritik, tänka, starta om

Tre texter har fått kritik, det är tufft att ta allt på en gång. Måste bena lite.

1. ”Allt är min mamma”. En text om min mamma som blir sjuk. Har bearbetat den fyra gånger efter kloka synpunkter från redaktör. Tycker att jag kör fast och låter ytterligare en redaktör läsa den. Får helt andra synpunkter än från redaktör 1. Det den första tyckte var bra, tyckte den andra ingenting om. Och vise versa. Det är inte helt lätt att veta vad som verkligen ÄR bra. Det är omöjligt att fullt ut förstå hur läsaren tar emot texten, man läser ju utifrån den man är, och tolkar texten genom egna erfarenheter.

2. ”Vad döljer sig under peruken”. En redan publicerad krönika som handlar om de svåra val människor ställs inför, som tappar håret. En läsare hör av sig, som själv har peruk, och berättar hur knäckt hon blev av att läsa det jag skrev. En annan, anhörig till cancersjuk, hör av sig och tackar för krönikan. Det gör ont i mig att läsare kan missförstå en text och rentav blir ledsen av den, när meningen är precis tvärtom. Jag kan inte skylla på någon annan än mig själv. Jag var otydlig.

3. ”Till oss som är kvar.” Min bok om sorg, manus har nu lästs av förläggaren ännu en gång. ”Det återstår mycket arbete och skrivande” låter hon meddela i ett mejl. Jag vill ju att hon ska säga ”Du har gjort ett fantastiskt jobb! Lite saker kvar att diskutera dock, men det fixar vi!” Det är en sak att få kritik på sådant man själv inte är nöjd med, då är man förberedd. Men att få bearbeta ett material man själv tycker är bra, är tufft. Svårt att motivera sig.

Nåja, förläggaren anar att jag blir tung till sinnet och mejlar ännu en gång: ”Bara så du inte oroar dig för mycket. Jag tycker du gjort storverk med boken redan på mycket kort tid, så jag är klart imponerad!”

Jag går ut med hunden nu, ska tänka, starta om. Måste hämta energi från något positivt. Det finns! En presentbok på Normal förlag är i pipeline. Jag gör den med mina vänner Göran Arvidson och Elisabet Otterstedt. En bok som man ska bli glad av. Känns bra, med tanke på allt det dystra jag annars skriver om.