Kungen eller våld? Vad händer i Thailand?

Kungen eller våld? Vad händer i Thailand?

Dödläge råder i Thailand. Premiärministern hälsar att regeringen inte kommer att avgå. Arméchefen säger att någon militärkupp kommer det inte att bli. Demonstranter håller de båda flygplatserna i Bangkok i besittning och vägrar att ge upp. Så vad händer?

Kungen kan avgöra. Kungen har mer makt i Thailand än vad vi kan föreställa oss. Men han använder den med måtta. Kanske är det nu inom kort han kommer att visa musklerna. Jag hoppas det. Han kan uppmana demontranter att lämna flygplatserna, men knappast att regeringen ska avgå. Han kan mana till försoning. Men utgången kan lika gärna bli blodig om polisen skingrar demontranterna med våld. En sak är säker – ju längre tiden går, desto mer desperat bli läget. Och med ökad risk för våld.

Tags:
,