Papa Dee och Andrea – ni behöver hjälp

Papa Dee och Andrea – ni behöver hjälp

Stockholms tingsrätt är oenig, Daniel ”Papa Dee” Wahlgren döms endast för ringa misshandel efter den blodiga natten 14 september i år.

Detta trots att flera vittnen sett honom släpa sin flickvän i håret. Trots att de sett honom ta stryptag på flickvännen medan blodet gurglade i hennes hals där hon låg på det iskalla trappgolvet.

Trots att han tidigare gått bärsärk genom huset och minst sagt visat en dubbel fasad. Supertrevlig ibland, vansinnig ibland.

Trots att förra flickvännen kan berätta om flertalet tillfällen då hon fått ta emot våldsamma slag av -enligt henne- Papa Dee.

Förra året anmäldes 26 900 fall av misshandel mot kvinnor, enligt Brå. Bara 2 av 10 ledde till åtal. Att kvinnor tar på sig skulden är ingen nyhet. Det är inte min sak att döma, tingsrätten har gjort sitt, men hela historien ger mig olustkänslor. En sak vet jag säkert: Paret Andrea och Daniel Wahlgren behöver hjälp. I värsta fall kommer någon att dö nästa gång. Vare sig man slår sig själv eller någon annan i huvudet.

Saxat ur Aftonbladets nätupplaga idag:

Andrea Wahlgren och Papa Dee säger att de skador som hon ådrog sig natten till den 14 september kom efter att de kämpat om ett stort blockljus, som hustrun ska ha slagit i sitt eget huvud med stor kraft. Om detta skriver tingsrätten:
”Det är inte särskilt troligt att skadan har uppkommit på sätt som Andrea Wahlgren har gjort gällande, men Kennet Lindberg (vittnande läkare) som har stor erfarenhet av att bedöma misshandlade personers skador, har inte uteslutit att Andrea Wahlgren om hon har varit starkt upprörd och använt stor kraft, själv kan ha orsakat skadan… Åtalet för misshandel i fastigheten XX, Stockholm, skall därför ogillas.”
Domstolen var dock inte enig i sin dom. Ordförande Göran Nilsson och en av nämndemännen ville fälla Wahlgren till ansvar även för misshandel, på det sätt som åklagaren beskrivit. Nilsson och nämndemannen har tagit fasta på att överläkare Petra Råsten vid rättsmedicinalverket slagit fast att skadan som Andrea Wahlgren hade i huvudet inte kan ha orsakats av henne själv:

”Vid en samlad bedömning av den medicinska utredningen talar… övervägande skäl för att sårskadan i Andrea Wahlgrens huvud har orsakats av annans våld och inte på sätt som Andrea Wahlgren gjort gällande”, skriver de i sin kommentar till domslutet. ”Det går inte att bortse från att Andrea Wahlgren enträget har skuldbelagt sig själv på ett sätt som framstår som verklighetsfrämmande men som är typiskt för många kvinnor som blivit utsatta för våld från en närstående man”, skriver de också.