Hotellobbyn är lovande. Kristallkronor i taket, vitt marmorgolv och skinnsoffor att vänta i. Jag är i Hongkong och är ovanligt nöjd. Sällan har jag ägnat så mycket tid åt en hotellbokning som denna. Timmar, allra minst. När jag checkar in undrar receptionisten om jag vill uppgradera mig till ett ännu bättre rum för ca 500 kronor per natt. Men jag smackar nöjt fram ett no thanks, varför skulle jag vilja det? På hotellsajten har jag sett de stora rummen med den grandiosa utsikten över Victoria Harbour och Hongkongs skyline. Priset 1.500 kronor (dubbelrum exkl frukost) ger också en fingervisning om att det borde vara ganska okej.
Minuter senare kliver jag in i ett så litet rum att det inte går att komma förbi sängen med resväskan. Utsikt mot en betongvägg. Den fria internetuppkopplingen som ingår gäller bara i 20 minuter. Det är rent, sängen mjuk och med fluffiga täcken men det är inte vad jag sett framför mig på sajten med hotellbokning.
Läget däremot är det bästa i hela Hongkong och förmodligen det jag betalat för. Men inte nödvändigtvis. Alldeles intill ligger jättekomplexet Chungking House (bilden). Innanför den sjabbiga husfasaden ryms massor av enkla hostels och ett fynd för lågbudgetresenärer som inte bryr sig så mycket om rena lakan och egen dusch. En natt här kostar sällan mer än 100 kronor.
Fem dagar senare står jag i en hotellreception i Chiang Mai, i norra Thailand. Lobbyn minst lika lovande. Här har jag i förskott betalat 400 kronor för ett dubbelrum (också utan frukost) och förväntningarna är sådär. Jag stiger in i ett rum som är omkring 70 kvadratmeter stort. Badrummet är större än hela hotellrummet i Hongkong. När jag drar bort gardinerna blir jag nästan andfådd, jag ser ut över Ping River och långt bort i horisonten där de thailändska templen glimmar. Hotellet ligger en halvtimmes promenad från stadskärnan. Bland annat därför är det så billigt, och för att vi bokat det långt i förväg, och för att det inte går att få tillbaka pengarna vid avbokning.
Att hitta rätt hotell på egen hand är svårare än att tyda sin elräkning. Så många parametrar att ta hänsyn till: läge, standard, typ av rum, avbokningsregler, tillgång till pool och inte minst pris.
Guideböcker som är en oberoende källa lyckas sällan ge oss vägledning, de har ett fåtal hotell listade, med omdömen och beskrivningar som mycket snabbt kan ändras. Hotellens egna sajter, eller hotellbokningssajter skriver såklart bara positivt och visar bara de tjusigaste rummen på bild. Bakom benämningar som super superior och deluxe kan usla, rentav äckliga hotellrum gömma sig. Det bästa man kan göra är förmodligen att gå efter personliga rekommendationer. Så gör jag, och om jag ska bo på stora hotell är det oftast billigare att boka via bokningssajter. Det kan skilja flera hundra kronor per natt. Bor jag på bed&breakfast eller pensionat bokar jag däremot på ställets egen sajt. Bästa bovalet är annars att hyra lägenhet, och billigast är att byta bostad genom exempelvis Intervac.
Nu ska jag boka hotell. Årets musikresa går till Detroit, Motown fyller 50 år. När jag söker på hotell på nätet får jag 5.470 000 träffar. Det kommer att ta tid att hitta det som bäst matchar mina värderingar. Timmar, allra minst.
(Mina personliga hotelltips hittar du här.)