New Orleans – maten

New Orleans – maten

Ett litet smakprov ur guideboken New Orleans – musiken, maten, mystiken:

Vart du än går kommer du äta mat du drömmer dig tillbaka till när du kommer hem. Stadens mix av Spanien, Frankrike, Afrika, Karibien och USA återspeglas i menyerna, lägg därtill en skopa asiatiskt och kärleken till skaldjur. Jämfört med andra städer i USA är det relativt låga priser. Förvånansvärt litet utbud för veganer och vegetarianer, men så är heller inte New Orleans känt för att vara en stad med hälsosamma förtecken.

Lokala rätter

Jambalaya
Med spanska influenser har givetvis New Orleans också en egen motsvarighet till paella. Kan bestå av vad som finns till hands, men ofta skaldjur, kryddiga korvar, kyckling, paprika och lök. Ordet jambalaya syftar på ingrediensen jambo (skinka) som i den här varianten inte är obligatorisk. Jambalaya kan serveras med ris, men också på pizzan, pastan och annat man har fantasi till.

Gumbo
En gryta eller redd soppa med snarlika ingredienser som jambalayan. Det sägs att varje hem har sitt eget recept och hemligheter viskas om hur man får till den bästa. Serveras ofta över kokt ris.

Po’boy
En frasig baguette fylld med precis vad som helst som går att äta: kalkon, kyckling, rostbiff, korv, ostron, alligator – you name it. Ofta med majonnäs, sallad och pickles. Namnet kommer från en spårvagnsstrejk 1929 då en bagare fick i uppgift att hitta på en maträtt till de strejkande som både var mättande och billig. När de strejkande beställde skrek någon inifrån köket ”Here comes Another poor boy!”

Muffuletta
En varm smörgås med salami, skinka, oliver, ost och rejält med olivolja i ljust bröd med sesamfrön. Serveras som kvart, halv eller hel. (En halv räcker för en person.)

Red beans and rice
Även denna rätt är kryddad med hemligheter och myter, det sägs att detta förr var en rätt man gjorde på måndagar, kokad på ben från söndagssteken. Går numera att äta på de allra flesta restauranger, välkryddade röda bönor ihopblandade med korv och ris.

Beignet
Tänk donut men som en fluffig fyrkant dränkt i ett halvt paket florsocker. Två personer kan lätt dela på en portion eftersom den oftast består av tre stora beignets. Köerna ringlar långa utanför Café du Monde för att smaka denna sötsak, men det finns andra mindre och mysigare ställen (se kapitlet Kaféer).