Musik kommer inifrån

Musik kommer inifrån

Jag sjunger i Unisoul Vocal Choir, igår sjöng vi Love Hurts, och något väldigt speciellt inträffade. En låt som många av oss hört till och från under hela livet, men som nu fick en annan klang.

Emellanåt får vi till stämmorna så att nackhåren reser sig, andra gånger blir vi osäkra, svajar, tappar våra stämmor, blir svaga i rösterna (eller väldigt spända).

Igår skulle vi tolka låten och körledaren Cecilia Nedgård tog oss igenom texten, bit för bit, pratade om den, om smärtan, kraften, uttrycket. Sedan bad hon oss att sjunga, men utan att hela tiden titta på texten, utan i stället titta på henne.

Cecilia bad oss sedan ta fram våra egna känslor, ledde oss med eget kroppsspråk och jag kände själv att stämman bara kom, och texten fanns där naturligt, blev jag osäker var det bara att följa Cecilia som också tydligt sjöng.

Vi gjorde Love Hurts till något helt nytt, stämmorna satt som en smäck, låten blev dynamisk och fick färg. I slutet kunde jag inte hålla tårarna tillbaka, såg att några bredvid mig också var tagna. Vi hämtade musiken inifrån. Så ska det vara, så ska musik låta.