3 frågor & svar om att ge ut en bok

3 frågor & svar om att ge ut en bok

Följande frågor fick jag nyligen på Facebook om att ge ut en bok. Här får alla se dem, liksom svaren:

1. Jag håller också på med en bok, en roman, men jag vet inte hur man ska gå tillväga för att få ut den, följande frågor uppstår: Hur vet man att den är bra? Jag kanske är helt värdelös som författare?

Låt andra läsa! Be den som läser att vara kritisk, inte bara vara snäll och uppmuntrande. Det är en fördel om den som läser själv har vana att läsa böcker, bäst av allt är om personen arbetar med text.

Vill du inte lämna texten ifrån dig, prova att läsa den högt för dig själv. Då hör man berättelsen på ett annat sätt.

Sist men inte minst, att läsa är just vad en redaktör på förlaget gör. Det är till syvende och sist de som avgör om du är en blivande författare.

2. Hur får man kontakt med förlag, etc, om man inte är i branschen, som du är?

Jag har gett ut flera fackböcker tidigare, men det har ingenting att göra med att bli utgiven som romanförfattare. Jag var tvungen att göra som alla andra – skicka mitt manus till flera förlag. Jag tittade på deras hemsidor, där står oftast hur de vill ha manusen. De allra flesta vill ha dem utskriva och paginerade. Hela manus, inte delar av det. Det kan ta upp till 4 månader, ibland längre innan man får besked.

3. Måste man verkligen hålla på så där som du gör (du kanske gillar det), och lansera sig själv? (Bokmässan, föredrag, uppläsningar)

Om man vill marknadsföra sin bok är det bra att ut och prata om den. Jag är inte helt bekväm alla gånger jag gör det, men ser det som en del av mitt jobb. Jag bestämmer mig för att gilla läget och gör det bästa av situationen.