Gifta dig utomlands?

Gifta dig utomlands?

Drömmer du om att gifta dig på en elefantrygg i Thailand, eller i Svenska kyrkan på den franska rivieran? Det mesta är möjligt men kräver en hel del förberedelser.

Det första du behöver ta ställning till är så klart i vilket land. Olika länder har olika regler, i en del måste man ha vistats en viss tid innan vigsel får utföras, andra länder, exempelvis Thailand och Spanien kräver att en i brudparet varit bosatt i regionen en viss tid.

Enligt internationella bestämmelser ska vigsel följa lagen i det land där den förrättas. Om vigsel sker på svensk ambassad utomlands gäller svensk lag. 20 av 102 utlandsmyndigheter har rätt att viga. Viktigast av allt är att vara ute i god tid, dels för att formalian kan kräva tid, dels för att vissa platser är mer populära än andra att gifta sig i. En sådan är Paris.

Om du vill gifta dig i Svenska Kyrkan utomlands är det såklart en förutsättning att sådan finns. Observera, alla har inte vigselrätt. Ett alternativ är då att registrera sitt äktenskap i Sverige (genom borgerlig vigsel) och sedan ta med en kopia av sitt vigselbevis. Bröllopet kan fullbordas i en gudstjänts på ett vackert hotell, på en strand eller fin utsikt. Ett annat alternativ är att gifta sig på Arlanda. Man kan få ett eget Vip-rum, eller vigas i trafikledartornet.

Smidigast är att tala med en resebyrå, flera av dem kan hjälpa till med alla formaliteter. Till och med med festen. Vissa dokument behöver medtagas och vara översatta (av godkänd översättningsbyrå). Exempelvis hindersprövning. Giltigt personbevis behöver också tas med. Ska man vigas i Svenska kyrkan ska blankett för kyrklig vigsel medtagas. Ett vigselbevis utfärdas på plats i samband med vigseln. Detta tas med till Lokala Skattemyndigheten för registrering när brudparet kommer hem. Först då är vigseln giltig även i Sverige.

Prislista
Vigsel i Svenska Kyrkan utomlands: 1000-3500 kronor.
På ambassad: 600 kronor.
På Arlanda: 2990 kr–5390 kronor, beronde på tid på dygnet. Då ingår bland annat Vip-rum, incheckningsservice och skjuts til gaten. I trafikledartornet kostar det 9900 kronor. Men då ingår champagne och chokladdoppade jordgubbar. I kapellet är det gratis.

Mer information:
Ud

Skatteverket
Svenska kyrkan
Arlanda