Det bästa av Hua Hin

Det bästa av Hua Hin

Folkets strand
Inte den vykortsstrand vi är vana vid att se från Thailand, betydligt mer folklig. Allra bäst på söndagarna då delar av den påminner om en Jacques Tati-film. Finast utanför Sofitel. Strandpoliser vaktar till häst. På de släta stenarna i vattenbrynet sitter en och annan turist och i yogaställning. Mer lugn och fridfull är stranden i södra änden vid guldbuddhan (Khao Takiap).

Monsoonhar stängt!
Restaurang i vackert nött trähus med veranda. Vietnamesisk och thailändsk mat under röda kulörta lyktor och stora takfläktar, eller ute i trädgården. I bottenplan liten designbutik. Adress: 62 Thanon Naresdamri.

Hua Hin Balcony/You Yen
I de norra delarna av staden ligger detta vita trähus så nära havet att saltet stänker upp på de närmsta borden (nåja, nästan). Sitt på träbänkar och ät thaimat du sent glömmer. 62 Naeb Kehardt Road/Soi 51.

Stationen
Som tagen ur en saga med rödgul stationsbyggnad i trä och gammal hederlig stationsklocka som stinsen slår i. Här finns också en av stadens stora sevärdheter: thailändska kungens egen väntpaviljong med snirkligt tak och glimmande ornament.

Smakfull bar
På Spa-hotellet Putahracsa finns Hua Hins läckraste bar. Vid havet och pool, till smakfull loungemusik i fluffiga soffor. Där vill man stanna för mer än en drink. 22/65 Naeb Kehardt Road.

Afternoon tea
Det gamla järnvägshotellet som byggts om och numera andas flärd under namnet Sofitel, serverar afternoon tea. Från pianot strömmar mjuka toner av lågmäld jazz. Teet serveras i blåblommigt porslin. Buffén består av diverse fingermat som laxrullader, persikopaj och scones.

Träpirerna
De väldiga träpirerna är Hua Hins signalement. Här radas restaurangerna bredvid varandra, skaldjur och fisk direkt från havet, månsken och fiskebåtar ramar in. Middag för 50-lappen.

Magisk grotta
En knapp timmes resa norrut ligger grottan Khao Luang. Buddhastatyer i drypande fuktig miljö där solljuset bildar magiska strålar runt de guldklädda figurerna. (Bästa fototillfället är mellan kl 14 och 15.)

Träslottet
Strax utanför Hua Hin (nära Cha Am) lät Kung Rama VI bygga sitt lustslott Phra Ratchaniwet Marukhathayawan. Ritades av italiensk arkitekt och stod klart 1923. En snickardröm, korsning mellan Villa Villerkulla och Drottningholm. Fridfullt och luftigt.