Ännu inget Abba i Abbaland

Ännu inget Abba i Abbaland

Hongkong. Sitter högst upp längst fram i en dubbeldäckad buss. Det lyser turist om mig. Hatt på huvudet, kamera på magen. En kvinna med matkassar på golvet tittar på mig och frågar varifrån jag kommer.

– Tell me about Sweden, säger hon och jag berättar om mamma- och pappaledighet, om midnattsssol och Zlatan. Kvinnan nickar artigt, men kan inte placera Sweden på sin världskarta.

Jag har haft de här samtalen förut. De landar alltid på ett och samma ställe:

– Abba.

Kvinnan skiner. Nu vet hon precis vilket land jag kommer ifrån.

Kraften i Abba som pr för Sverige saknar motstycke. Reaktionerna är alltid desamma: glädje och en känsla av samhörighet. Att musik också drar till sig turister är ju knappast någon nyhet. Elvis hem Graceland i Memphis är ett praktexempel, Liverpool kan erbjuda en Magical Mystery Tour och tar emot på John Lennon Airport. Roskilde satsar på ett rockmuseum och i Detroit blommar turismen trots dåliga tider tack vare Motown Museum. Hemma i Stockholm lär vi få vänta ytterligare några år på ett Abbamuseum. Det har vi hört flera gånger.

Kvinnan i bussen vill prata mer om Abba. Om vad abborna gör idag. När hon får höra att Benny har ett hotell lyfter hon ögonbrynen igen.

– A Abba-hotel? frågar hon förväntansfullt.

Jag antar att Benny har sina skäl, men det känns lite trist att behöva svara nej. En Björn och Benny-låt på hotellets hemsida är förstås lite Abba, annars inte så mycket som en enda liten paljett i lobbyn. Kaféet i samma byggnad har täckt sina väggar med bilder på kända Söderbor, inte en enda Abba-attiralj. I högtalarna inte en enda Voulez Vous.

– You should make demonstration! säger kvinnan och tar sina matkassar. Jag ser henne kliva ut på trottoaren och gå upp för de branta backarna.

(Ni som ska till Melbourne kan se utställningen ABBA World fram till 31 oktober)