4 resor inom räckhåll

4 resor inom räckhåll

Lofoten, Norge
Den norska ögruppen i nordvästra delen av vårt grannland bjuder på dramatik. Gigantiska berg, smala fjordar med blågrönt vatten, fiskebyar och vandringsleder. I juni och juli kan man titta på lunnefågel. I oktober börjar späckhuggarsafarin. De jättelika djuren är både rörande och imponerande på en och samma gång. Vädret är lynnigt, ta med både shorts och varm jacka.

Ösel, Estland
Det är bara en tidsfråga innan fler upptäcker Gotlands exotiska syster Ösel strax utanför Estland. Fina stränder, bra spa-anläggningar, gott om ridmöjligheter för både nybörjare och erfarna ryttare. Och inte minst lite udda boende, bland annat på 1700-tals gård långt ute på landet.

Skagen, Danmark
Ljuset är en anledning till att ta sig hit. De andra är: hamnen med färska skaldjur och nyfångad fisk. Skagens konstmuseum med de berömda målningarna av Krøyer, Ancher, Johansen och Krohg. Konstnärsparet Anchers hus, Brøndums Hotell för smørrebröd och hemligt kryddad snaps, och Grenen där Skagerack och Kattegatt möts.

Hälsingland, Sverige
Man måste inte åka till Abisko eller Kebnekajse för att uppleva de stålgrå fjällen och den milsvida sikten. Järvsö och Öjeberget bjuder på en av de vackraste vyer naturen kan skapa. Passa på att också besöka Stenegård med svenskt hantverk och tunnbrödsbageri. Strax nedanför rinner Ljusnan och klyver landskapet som en silvertråd.

Tags: