London på liten kassa

London på liten kassa

London är fullt av möjligheter att se och uppleva utan att det behöver kosta särskilt mycket. Köerna utanför Tate Modern är långa, ett hundratal människor hänger på låset då det öppnar. Den gigantiska fasaden reser sig som ett dystert monument vid Themsen, men rymmer stora luftiga lokaler på insidan. Köerna löser snabbt upp sig, det är gratis att gå in, till och med gratis guidningar. Flera andra museer har också gratis inträde, till vissa av utställningarna. Natural History Museum är ett, National Portrait Gallery ett annat, British Museum ett måste, bara att gå in i den ståtliga vita entréhallen är en upplevelse.

Längs Themsen går sedan nästan billiga men ändå exklusiva upplevelse. Promenaden går förbi såväl futuristiska blanka byggnader, som gamla broar där det sägs spöka. Ståtligaste bron av alla är givetvis Tower Bridge, ett arkitektoniskt mästerverk från 1894. Längs flodkanten är det på våren gott om folkliv och utekaféer.

Att åka båt på Themsen kan också vara ett billigt nöje, men istället för att hoppa på de guidade båtarna, ta färjan mellan Tate Modern och Tate Britain för drygt 3 pund.

Till och med shoppingen kan vara billig. London vimlar nämligen av loppmarknader. Där säljs inte bara kläder och vinyl, utan även mat och goda teer. Ta tunnelbanan till Ladbroke Grove och promenera hela vägen till stationen Notting Hill Gate. Vägen kantas av såväl butiker som bröd- och grönsaksstånd. Det går att äta bra mat för bara några pund här.

Londons musikliv är också ett billigt nöje. På flera klubbarn är det gratis (se guide) och för den som gärna vill se musikal är hoppet inte alls ute. Sista minuten-biljetter går att få till halva priset, störst chanser på vardagar.

Londons musikalscen tillhör en av världens bästa. På kvällarna går ridån upp på ett 20-tal scener. Föreställningarna är ofta väldigt långa (omkring 3 timmar) med paus. Det är inte ovanligt att se medhavd matsäck i pausen.

Resa dit

Flyg från Skandinavien med SAS behöver inte kosta mer än 1.500 kronor tur och retur om man bokar i god tid. Med Ryan Air från Skavsta eller Västerås runt 300 kronor tur och retur. Med Nowegian från Arlanda omkring 900 kronor.

Flygplatstransport

Om du hamnar på Heathrow, ta tunnelbanan in till stan (se nedan, Resa runt). Från Gatwick och Stanstedt går bussar för bara 4 pund tur och retur (att jämföra med tåg som kostar 28.70 pund). OBS! Bokas online på www.easybus.co.uk.

Information om London

Visit Britain har en mycket informativ sida om London på svenska www.visitbritain.se. Även Time Out gör resan lättare: www.timeout.com/london, och har särskild flik med budgettips. Engelska sidan www.londontown.com har aktuell information om rabatterade hotel, teatrar och kalendarium om vad som är på gång.

Ta sig runt

Att köpa ett Oyster Card är smidigt och ger rabatterade resor på buss och tunnelbana. Ladda kortet med hur mycket pengar du vill. Du betalar 3 pund i deposition. Depositionen samt de pengar du eventuellt inte åkt upp återfås när du lämnar tillbaka kortet. Kan köpas på tunnelbanan. Inte bara prisvärt, du slipper också långa krångliga biljettköer.

Äta och dricka

För den som gillar asiatisk mat är Chinatown rena himmelriket. Bufféer för omkring 7 pund, dumplings för ännu mindre, gjorda för hand inför dina ögon. Inte utan anledning är pubarna välbesökta. På vissa av dem finns dessutom bra mat. På söndagar kan de vara som ett folkets vardagsrum då många av dem har stek på menyn till vettiga priser (under en svensk hundralapp). En pint öl kostar runt 40 kronor. Vill du se en alldeles särskild pub som kombineras med en thairestaurang (!) ta dig då till Churchill Arms på 119 Kensington Church Street. Maten är mycket bra. Och billig.

Bo

Ett mellanklasshotell i centrala London kostar omkring 75 pund per dubbelrum. Kan man tänka sig tvåstjärnigt kan det bli så billigt som cirka 50 pund per dubbelrum. Effektiv sätt att hitta billigt boende är att söka på www.gtahotels.com. Använd kartan, priserna kommer upp direkt i vänsterkanten.

Museer

Många har gratis inträde till flera av sina utställningar. British Museum kräver en hel dag. Världens äldsta museum med mer än 6 miljoner utställningsföremål. Tate Modern är en imponerande byggnad vid Themsen med moderna samlingar om än med en märkligt dålig ljussättning. Gratis guidningar. Natural History Museum är av världsklass, också det gratis till vissa delar.

Beatles

Vill du besöka det legendariska övergångsstället vid Abbey Road, ta dig då till St John’s Wood med tunnelbana. Följ Grove End Road till Abbey Road (cirka 4 minuter) du kommer rakt på övergångsstället. Snett bakom ligger Abbey Road Studios.

Hittar du inte till övergångsstället, behöver hjälp och vill prata Beatles, gå in på Beatles Coffe Shop, vid tunnelbanans utgång. Gott kaffe har de också, och liten servering utanför.

Gratis guidning

Ta med bra skor och häng med på en gratis guidad promenad runt stan förbi alla de stora sevärdheterna som Buckingham Palace och Trafalgar Square. Varje dag klockan 11 från Wellington Arch. Läs mer på www.newlondon-tours.com.

Vandringar

Tema Harry Potter, spöken, Jack the Ripper, pubar eller mat. För 7 pund visar London Walks staden till fots www.walks.com. Barn under 15 år går gratis i vuxet sällskap.

Marknader

London vimlar av marknader och loppisar. Portobello Road är en klassiker. Vandra från tunnelbanestationen Ladbroke Grove till stationen Notting Hill Gate. Fika på ekologiska kafeér, ät italiensk mat i en folkabuss. Lyssna på klassisk musik på raspiga resgrammofoner. Andra marknader är exempelvis Camden Market (Tunnelbana: Camden), Old Spitalfield Market och alternativa marknaden Sundays Up, där unga designers säljer egenproducerat (Tunnelbana: Liverpool Street.)

Musik

London är musikstad av rang. Att gå på musikklubb kan vara gratis eller väldigt billigt (omkring 10 pund). Några exempel: Jazz på Ronnie Scotts, 47 Frith Street, tunnelbana: Tottenham Court Road, www.ronniescotts.co.uk. Blues på Charlotte Street Blues, 74 Charlotte Street, tunnelbana: Goodge Street, www.charlottestblues.com. Rock och pop på The Bedford, 77 Bedford Hill, tunnelbana: Balham, www.thebedford.co.uk. Klassiskt (med gratis lunchkonserter) på St Martins in-the-field, Trafalgar Square, www.smitf.org.

Musikaler och teater

Köp sista minuten-biljetter för nästan halva priset på Ticket Booth på Leicester Square. Daglig uppdaterad information på www.officiallondontheatre.co.uk/tkts/whats_on_today/

Tags:
,