Pappas spettekaksmaskin

Pappas spettekaksmaskin

Margaretha Nordgrens blogg finns en bild på en liten spettekaka. Margaretha har nu bett mig berätta om min pappas spettekaksmaskin.

Jo, pappa ritade en spettekaksmaskin, inspirerad av den kon som en granne hemma i Vankiva stått och vevat för hand över öppen eld.

Pappas maskin hade en värmekälla intill konen och drevs med en motor. Hastigheten är mycket viktig, ett varv på en sekund, ungefär. Det tar omkring fyra timmar att göra en spettekaka (Drygt 50 cm hög. Det går åt 33 ägg.)

Tyvärr gick motorn sönder och en annan motor sattes på pappas spettekasmaskin. Vilket blev rena rama pannkakan, kan man säga. Motorn var ursprungligen en tvättmaskinsmotor. Den snurrade sju varv åt höger. Stannade, och gick sedan sju varv åt vänster.

Hälsar pappa Kjell.