D som i deadline – då fastnar jag i Vi-läser

D som i deadline – då fastnar jag i Vi-läser

Bläddrar i senaste numret av Vi-läser. En tidning för oss som älskar böcker. (Icke att förväxla med för oss som älskar författare.)
Det drar i idétarmen.
Där står om världens vackraste bokhandlar. Jag vill skriva om de bokhandlar som resenärer själva skapar. Säljer sina lästa böcker, köper andras. Från klassiker till guideböcker. Finns stora sektioner med svenska böcker i de länder där vi svenskar far förbi.

En annan tanke: hur många gånger har du inte hört ”har-med-en-trave-böcker” då vänner och bekanta ska ut och resa. Men vad läser vi på resan?

Eller. En text om moderna reseskildrare, Bruce Chatwin är dammig. Nu gäller Jenny Disky och jag undrar vilka fler kvinnor som skriver? Resor handlar inte bara om resmål, resan är bara en yttre komponent för att hitta det som handlar om oss själva. Men den världen har hittills beskrivit mest av män.

Eller. Guideböcker i all ära. Det är mer spännande att läsa en litterär bok om platsen man ska till. (Själv läser jag Farväl till Berlin av Christopher Isherwood inför kommande Berlin-resa.)

Eller. Turism i böckernas spår. Savannah i Georgia är bara ett exempel (Midnight in the Garden of Good and Evil), Botswana ett annat (Damernas detektivbyrå).

Eller. Deckardestinationer.

Kanske kunde vi göra en tidning ihop. den kunde heta Vi-fräser.

Måste finslipa idéerna innan jag kontaktar chefredaktören Ann Lagerström.
Måste också berömma henne, sådant går alltid hem. Vilken tidning kan ta upp semikolonets plats i litteraturen, om inte Vi-läser; eller hur förhållandet till pappor blivit då författare gått in i sina relationer och låtit oss andra ta del av dem. Men jag måste hålla igen när det gäller hundjobbet. Ulla Montan är en svajig fotograf, ibland lysande, men nu körde hon i diket. Och texterna, ja Björn Ranelid är nära inpå när han skriver om sin hund Quasimodo, men hundjobbet som helhet är långt ifrån vad det kunde vara.

Nog om detta. Man ska ju inte bita av den arm som göder en, eller vad det heter.
Nu ska jag skicka jobb. I dag är dagen D som i Deadline.

En bok, två krönikor, en lista och en 24-timmarsguide går strax genom mina glödheta bredband.

Tags:
,