Dyster inledning på 2009 i Bangkok

Dyster inledning på 2009 i Bangkok

Knappt hade vi svalt vår champagne förrän sirenerna började tjuta. Från alla håll kom brandbilar, ambulanser och poliser. Till och med motorcyklar med brandmän klöv nattrafiken och vem som helst kunde förstå att något stort och allvarligt hänt. En brand på ett diskotek i Sukhumvit. Omkring 60 personer döda, över 200 skadade.

Än en gång kan vi konstatera det fasansfulla då en nattklubb brinner: Det finns bara EN utgång. På en nattklubb som denna, ryms närmare 1000 personer. Mer behöver inte sägas.

Inte sällan är utrymningsvägar, som exempelvis brandtrappor, dessutom låsta. Jag har vid flertalet tillfällen varit i receptioner på hotell, för att be dem öppna de låsta reservutgångarna. För att jag själv är livrädd för bränder. Har varit inlåst i mitt eget hem då det brann i vårt hus. Kan känna paniken.

Låsta reservutgångar, eller blockerade, har skapat tragedier förut. Inte minst under diskoteksbranden i Göteborg. Kan räkna upp flera sådana olyckor. Man kan undra när vi ska lära av erfarenheten. När det gäller säkerhet är det just tidigare händelser som sätter ribban för nya regler och större marginaler. Har de inte följts är det inget som märks. Förrän det är försent.