24 timmars tips Barcelona

24 timmars tips Barcelona

8.30 Sagrada Familia
Ska du se en enda sevärdhet välj då denna. Något liknande finns inte. Arkitekten Antoni Gaudí ägnade 43 år av sitt liv åt kyrkan som ännu inte är klar. Öppnar 9.00, men då blir det kö. Och bästa fotoljuset är definitivt nu.

11.00 Shoppa på Passeig de Gràcia
Promenera Calle de Mallorca mot Passeig de Gràcia. Shoppinggata numero uno. Från Dolce & Gabbana till det betydligt billigare Zarah. Titta gärna in på Replay, näckrosdamm mitt i butiken! Även om du inte shoppar är Passeig de Gràcia en behållning. Hela området (Eixample) präglas av breda avenyer kantade av apelsinträd och bombastiska byggnader.

12.30 Kika in i Born

De smalaste gränderna, de mest prunkande små bakgårdarna finns i Born. Stadsdelen bakom den ståtliga kyrkan Santa Maria del Mar. Barcelonas eget Soho. Här finns också en del butiker med lufttorkad skinka, chokladpraliner och allt för flamencon.

14.00 Lunch i ”nya” saluhallen
De flesta med guidebok i hand hamnar i saluhallen La Boqueria, men Barcelonas ”nya” saluhall (öppnade för några år sedan) har de perfekta lunchrestaurangerna. Sitt i mitt i folkvimlet, ta in dofterna och ät direkt från delikatessdiskarna. Mercat Santa Caterina ligger på Avenida Francesc Cambó.

15.00 Siesta på Barceloneta
Strax efter klockan 14 åker jalusierna resolut ner på de flesta butiker, och åker inte upp igen förrän vid 17-tiden. Gör likadant! Stäng av. Vila ögonlocken och gör det på den fina stranden Barceloneta. Titta på det kantiga höga huset Estel Ferit (betyder ungefär skadad stjärna). Skapat av konstnären Rebecca Horn.

18.00 Tapas på La Bodegueta
För att inte helt förgås av hunger innan middagen som ska intas sådär runt 22, tag några tapas i denna bedårande gamla vinkällare. Träpallar på stengolv, enkla tapas som bröd med tomat, skinka, korv. Rambla de Catalunya 100.

20.00 Drink på Gimlet
Hit hittar bara Barcelonabor och de välinformerade turisterna som du. Liten bar med minimalistisk art-deco inredning. Bartendrar som vet vad de gör bakom en vackert sliten bardisk. Gimlet? Är namnet på Philip Marlowes favoritdrink. Två delar gin, en del lime. Ligger på Carrer Rec 24.

22.30 Middag på Acontraluz
En taxiresa bort från city, men väl värd sina euro. En restaurang i vitt, inte en pryl för mycket men ändå vackra detaljer att titta på. Som de öronförsedda terrakottavaserna. Menyn är praktfull utan att vara överdådig, medelhavsmat dominerar. Missa inte det enkla som färsk sparris med riven parmesan. Smakfull trädgård för den som vill spisa under bar himmel. Milanesat 19.

00.30 Chill out i hamnen
Efter midnatt skruvas musiken upp på Shoko och Carpe Diem Lounge nere vid stranden. Utsikt över Medelhavet. Kvällen har bara börjat.

Extra tips
Senaste nytt om Barcelona
Snyggt och modernt förpackad information om allt som händer på Barcelonas kulturella scen finns att hämta i webbtidningen lecool. Det senaste om konserter, klubbar, dj:s, utställningar, barer, restauranger. Bäst av allt – det är gratis. Beställ din egen tidning. Nytt nummer varje vecka. www.lecool.com

Mode
Individualism. Med ett enda ord fångas modet som med besked kvalat in Barcelona bland modestäderna Milano och Paris. Egna modeskapare är Antonio Miro, Armand Basi och Javier Simorra.
För den som vill köpa kläder som andas Barcelona, gå då Calle Avignon i de gotiska kvarteren. Fullt av coola små butiker. Det går definitivt att fynda, och du har inte sett kläderna på någon annan därhemma.